Karri Varpio
Viljelykierto on niin biodynaamisen kuin muunkin
luonnonmukaisen viljelyn kulmakiviä. Se kannattaa alun alkaen suunnitella
kunnolla, mutta ei sitä saa myöhemminkään unohtaa. Helposti käy niin, että
jatketaan samalla paperille kirjoitetulla mallilla, vaikka tilan tarpeet
olisivat aikaa sitten muuttuneet, tai selkeästi olisi jossakin kohtaa
parannettavaa.
Miten sitten tehdään hyvä viljelykierto? Kaikki lähtee
tilan tarpeista ja edellytyksistä. Viljelykasvien valinnassa oma kiinnostus on
ratkaisevaa, samoin se, minkä kasvien viljelyyn löytyy tietoa ja taitoa. Myös
tilan luontaiset edellytykset asettavat luonnostaan rajat. Kannattavuus ja
markkinointimahdollisuudet huomioidaan myyntikasvien valinnassa, samoin tukien
suuruudet eri kasveille.
Kotieläinten rehuntarve on luomutilalla ratkaiseva
tekijä. Rehuntarve lasketaan sekä nurmirehun että viljan osalta. Näin saadaan
karkea jako nurmi- ja vilja-alan välille.
Luomutila tarvitsee kuitenkin nurmialaa vähintään 20-30%
peltoalasta, oli rehulle käyttöä tai ei. Palkokasvipitoinen nurmi tai
viherlannoituskasvusto pitää huolta ravinnetaloudesta sitomalla ilmakehän
typpeä sekä liuottamalla maaperän ravinteita seuraaville kasveille
käyttökelpoisiksi. Se parantaa ratkaisevasti pellon rakennetta murustamalla
maata, rikkomalla tiivistymiä, tekemällä syvälle ulottuvia huokosia. Nurmien
ansiosta multavuus lisääntyy, jolloin ravinteet ja vesi sitoutuvat maahan. Toisaalta
hyvä rakenne mahdollistaa nopean kuivumisen. Ja jos nurmi on viljelyä
monipuolistamassa, vaikka viljan välissä, niin se auttaa pitämään rikkakasvit,
taudit ja tuholaiset kurissa.
Kun on valittu halutut viljelykasvit, muodostetaan
kasvien vuorottelujärjestys eli viljelykierto. Pääkasvit (myynti- tai
rehukasvit) saavat parhaan paikan. Samaa kasvia saisi kierrossa olla
korkeintaan puolet, käytännössä vähemmän. Ei kannatakaan tuijottaa liikaa
yksittäisen kasvin tuottoa, vaan mieluummin koko kierron taloudellista tulosta
ja biologisia vaikutuksia.
Tilalla voi olla tarvetta muodostaa useita eri kiertoja. Näin
silloin, jos laitumet tai vihannesviljelykset halutaan pitää lähimmillä
pelloilla, tai perunaa voi maalajierojen takia viljellä vain tietyillä
lohkoilla. Lopuksi, kun peltolohkot sovitetaan kierron eri vuoroille, otetaan
huomioon niiden sijainti, niin että lähekkäin sijaitsevat lohkot ovat samassa
kohtaa kiertoa.
Kasvien vuorottelu järjestetään sellaiseksi, että
erityyppiset kasvit seuraavat toisiaan: typpeä sitovat ja kuluttavat, matala-
ja syväjuuriset, syys- ja kevätkylvöiset, maanpinnan peittävät ja harattavat
kasvit, vilja(heinä)kasvit ja leveälehtiset kasvit… Taudinarkojen kasvien
välille täytyy jättää riittävän pitkä tauko, (puoli)avokesannolle on hyvä
varata mahdollisuus, toisaalta myös mahdollisimman suuri kasvipeitteisyys on
toivottavaa.
Useinkaan kaikkea edellä mainittua ei saa kiertoon
sovitettua, mutta kannattaa silti muistaa, että mitä monipuolisempi kierto on,
sitä paremmin säilyy maan kasvukunto ja sitä pienemmät ovat
kasvinsuojeluongelmat. Tässä mielessä eri kasvien ominaisuuksia on hyvä verrata
keskenään, ja katsoa, miten ne vaikuttavat kierron kokonaisuuteen.
Tämä kaikki on perusasiaa, mutta vanhan kertaaminen voi
auttaa löytämään heikkoja kohtia. Seuraavaksi katsotaankin sitten
mahdollisuuksia hienosäätää kasvinvuorottelua.
Mykorritsasienillä on suuri merkitys monien kasvien
kasvulle erityisesti luomuviljelyssä. Ne muodostavat symbioosin kasvien kanssa
kasvattamalla rihmastoa juuren sisään. Laajalle maaperään leviävä sienirihmasto
suurentaa näin juuriston ravinteidenottoaluetta ja auttaa kasvia kestämään
kuivuutta. Rihmastot yhdistävät jopa erilaisia kasveja toisiinsa ja siirtävät
ravinteita niiden välillä. Erityisesti vaikealiukoisen fosforin hyödyntämisessä
niistä on suuri apu.
Edellytykset mykorritsojen toiminnalle kannattaa
huomioida myös viljelykierron suunnittelussa. Mykorritsasienillä on eniten
merkitystä palkokasveille ja pienijuuristoisille sipulikasveille. Myös mm.
viljat, porkkana, selleri, mansikka ja muut marjat muodostavat symbioosin
sienten kanssa.
Runsas määrä liukoisia ravinteita heikentää voimakkaasti
mykorritsasienten toiminta- ja elinmahdollisuuksia, mutta vaikutus ei ole yhtä
voimakas kaikilla kasveilla. Jotta viljat
pystyisivät hyötymään sienijuuresta, on maanesteen fosforipitoisuuden
oltava erityisen alhainen, kun taas vihannekset hyötyvät mykorritsoista hieman
korkeammallakin fosforin viljavuustasolla.
Myös vahvan apilakasvuston maahan muokkaaminen saattaa
lamaannuttaa sienen toiminnan, lähinnä nopean hajoamisen yhteydessä muodostuvan
hapenpuutteen tai toksisten yhdisteiden vaikutuksesta. Nopea orgaanisen massan
hajoaminen vapauttaa myös suuren määrän ravinteita kerralla. Siten se muistuttaa
hiukan väkilannoitteiden vaikutusta. Vastaava epäedullinen vaikutus vaikuttanee
mykorritsojen lisäksi muuhunkin maaperän pieneliöstöön.
Viljelykierto kannattaa suunnitella niin, että ennen
symbioosista erityisesti hyötyviä kasveja, kuten sipuleita ja sarjakukkaisia
(porkkana, selleri), viljelyssä on sieniä ylläpitäviä kasveja. Sen sijaan näitä
ennen kannattaa välttää sellaisia kasveja, jotka eivät muodosta symbioosia,
koska silloin sieni taantuu maassa. Tällaisia ovat kaalikasvit eli
ristikukkaiset, ja savikkakasvit, kuten pinaatti sekä puna- ja sokerijuurikas. Myös
näiden lajien satojätteillä on seuraavana vuonna haitallinen vaikutus
sienijuuren muodostumiselle. Eli mielellään ei sipulia ja porkkanaa kaalien
jälkeen.
Talviaikainen kasvipeite estää sientä kuolemasta ravinnon
puutteeseen. Myös auraton viljely ja muokkausten siirto kevääseen auttaa
rihmastoa säilymään paremmin. Avokesannointi on mykorritsoille haitallista,
tosin ne säilyvät maassa joitakin vuosia itiöinä, vaikka eivät pystyisikään
muodostamaan symbioosia minkään kasvin kanssa.
Monivuotiset nurmet ovat hyödyllisiä myös
vihanneskierrossa. Niitä kannattaakin käyttää, jos se vain on mahdollista. Maan
rakenne säilyy parempana ja yksivuotisten rikkakasvien siementäminen saadaan
estettyä niittojen avulla.
Vanhan nurmen jälkeen hienon kylvöalustan teko voi
kasvinjätteiden vuoksi olla vaikeaa. Taimista istutettavat kasvit voivat olla
helpompia, ja esimerkiksi kaali hyötyy erityisesti nurmen jättämästä runsaasta
orgaanisesta aineesta.
Vihannesten kohdalla on tautien huomiointi erityisen
tärkeää viljelykiertoa suunniteltaessa. Ristikukkaisten välillä saisi olla 6-8
vuotta muita kasveja, ja muillakin vihanneksilla useiden vuosien väli on
tärkeä. Tautien leviämispainetta helpottaa, jos välillä voi viljellä viljaa. Myös
sipuli tai punajuurikas on muiden vihannesten välissä hyvä kasvi katkaisemaan
tautien leviämistä.
Pitkäikäisissä rehunurmissa kannattaa käyttää apilan
lisäkylvöä toisena tai kolmantena nurmivuonna. Näin varmistetaan typen
riittävyys kierrossa ja parempi maan rakenne – apila kasvattaa syvän ja vahvan
juuren kun taas heinäkasveilla juuret ovat paljon matalammassa kerroksessa.
Nurmen rikkomisen jälkeen typen huuhtoutumisen riski on
suurimmillaan. Varsinkin puhtaiden apilakasvustojen jälkeen maassa on paljon
typpeä. Pelkkää apilaa ei pitäisikään käyttää edes viherlannoitukseen. Koska
heinän korressa on pienempi typpipitoisuus kuin apilassa, ne pidättävät
hajotessaan typpeä ja hidastavat siten ravinteiden vapautumista. Samalla ne estävät mykorritsojen yhteydessä
mainittuja nopean hajoamisen aiheuttamia ongelmia, samoin kuin liian nitraatin
kerääntymistä vihanneksiin ja perunaan.
Usein maassa on vielä nurmea seuraavan syysviljan
jälkeenkin paljon typpeä. Sen talteen saamiseksi voi käyttää aluskasveja tai
runsaan oljen muokkaamista suhteellisen matalaan, niin että maan mikrobisto
olkea hajottaessaan sitoo maan typpeä. Syvälle kynnettäessä olki ei hajoa, eikä
typpikään tällöin tule käytettyä, vaan jää huuhtoutumiselle alttiiksi
maanesteeseen.
Aikaisin korjattavien vihannesten jälkeen kannattaa
käyttää pyydyskasvustoja. Ne pitävät maan kasvipeitteisenä tukahduttaen
rikkakasveja ja ottaen talteen kasvukauden lopulla mineralisoituvia ravinteita.
Ristikukkaiset, kuten sinappi, kasvattavat nopeimmin ja syvimmälle ulottuvan
juuriston, joten ne ovat tehokkaimpia pyydyskasveja. Niitä vain ei tautien
takia voi käyttää, jos viljelee kaalikasveja.
Kannattaa muistaa, että ympäristönsuojelullisesti nurmen
rikkominen on luomuviljelyn riskialttein kohta. Sen takia kannattaa käyttää
hyvää suunnittelua sekä kaikki viljelytekniset keinot ravinnehuuhtoutumien
vähentämiseksi.
Kirjoittaja työskentelee Biodynaamisen yhdistyksen
viljelyneuvojan toimessa äitiyslomasijaisena.
Dem 1/00