Katarina Rehnström
Luomusiemenen alkuperä, vaatimukset ja saatavuus
on puhuttanut ympäri Eurooppaa viime vuonna ja tulee varmasti puhuttamaan
tänäkin vuonna. Syy tähän on se, että EU vaatii luomuviljelyssä käytettävän luonnonmukaista
lisäysaineistoa vuoteen 2003 mennessä. Tosin tilannetta vielä tarkastellaan
uudestaan vuonna 2002 ja katsotaan, mikä on luomusiemenen tilanne Euroopassa
juuri sillä hetkellä. Ajatus tämän kaiken takana on periaatteessa hyvä eli
eihän ole tarkoituksenmukaista, että tavanomainen viljely tuottaa jatkuvasti
tuotantopanoksia luonnonmukaisille viljelmille, jotka puhuvat nimenomaan
omavaraisuuden puolesta.
Euroopassa oli viime syksynä lukuisia
luomusiemeniä koskevia keskustelutilaisuuksia, joissa oli edustettuina sekä
viljelijöitä, siemenkauppiaita, siemenjalostajia että tutkijoita. Tilaisuudet
olivat
kaikille kiinnostuneille avoimia. Suomessa
tällainen tilaisuus järjestettiin 26. lokakuuta. Sveitsin Baselissa pidettiin
joulukuun alkupuolella kansainvälinen kokous, jossa kansalliset mielipiteet
koottiin yhteen.
Yksi- ja kaksivuotisten kasvien kohdalla
luonnonmukaisesti tuotetuksi lisäysmateriaaliksi katsotaan yhden sukupolven
kestänyt luonnonmukainen viljely. Monivuotisten lajien kohdalla
luonnonmukaiselta lisäysmateriaalilta edellytetään kahden kasvukauden ajan
jatkunutta
luonnonmukaista viljelyä. Koska kaupallista
luonnonmukaisesti tuotettua siementä on tähän asti ollut huonosti saatavilla,
on viljelijöillä ollut mahdollisuus käyttää peittaamatonta tavanomaisesti
viljeltyä siementä. Omalla tilalla luonnonmukaisesti tuotettua lisäysaineistoa
on luonnollisesti aina ollut mahdollisuus käyttää.
Kasvintuotannon tarkastuskeskus on joka kevät
kartoittanut luomusiementilannetta maassamme ja tiedottanut tilanteesta sekä
viljelijöille että tarkkailijoille. Vaikka luomusiementä olisikin ollut
saatavilla, eivät kaikki ole halunneet sitä käyttää. Jotkut pelkäävät
kasvitauteja, toisten mielestä siemeniä on ollut helpompi hakea lähimmästä
maatalouskaupasta jossa ei luomulaatua ole saatavilla, eräiden mielestä esteenä
on ollut liian korkea hinta. Pitkittämällä siemenen ostoajankohtaa
mahdollisimman kauas kevääseen on sitten voinut sanoa tarkastajalle hyvällä
omallatunnolla, ettei siementä ollut enää saatavana luomulaatuisena. Viljojen
luomusiementä on ollut suhteellisen hyvin tarjolla, kun taas puutarhakasvien
osalta innokkainkin yrittäjä on
todennäköisesti vetänyt vesiperän.
Eräät luomuviljelijät ovat vannoutuneita
vanhojen lajikkeiden käyttäjiä. Heidän mielestään ainoastaan perinteiset
kasvilajikkeet täyttävät luomuviljelyn vaatimukset laadullisesti. On hienoa,
että tällaisia perinteisiä kasvilajikkeita viljellään ja vanhaa geeniperintöä
viedään eteenpäin, mutta se tuskin tulee olemaan mikään vastaus
luomulajikeongelmiin.
Kasvinjalostus on vuosikymmenien saatossa
edennyt aimo harppauksin ja perinteisten lajikkeiden satotasot jäävät kauas
ajassa taakse. Maatalous on tänä päivänä muutenkin kovin eri näköistä kuin
silloin, kun kyseisiä kasveja on viljelty laajemmassa mittakaavassa.
Nykyaikaiset koneemme on kehitetty puimaan lyhytkortista viljaa eikä kolme
metriä korkeaa ruista. Ennen vanhaan maatalot olivat pullollaan työvoimaa eikä
haitannut, vaikka jonkun kasvin korjuumenetelmä olisi ollut kovin työläs.
Tänään tilanne on toinen.
Jotkut viljelijät ovat ehdottomasti sitä mieltä,
että luonnonmukaiseen ja biodynaamiseen viljelyyn pitäisi jalostaa omat
lajikkeet, jotka vastaisivat niitä vaatimuksia joita luomutilat asettavat.
Tavanomaiseen viljelyyn jalostetut lajikkeet kun takaavat hyvän sadon vain, jos
käytetään keinolannoitteita ja kasvinsuojeluaineita. Lisäksi tällaiset
lajikkeet on jalostettu ainoastaan optimaalisiin sääolosuhteisiin.
Luomulajikkeille on yleisesti listattu seuraavanlaisia ihanneominaisuuksia:
- lajikkeen tulisi olla sopeutunut paikallisiin
olosuhteisiin
- kasvin tulisi antaa hyvä tai kohtalainen sato
sääolosuhteista riippumatta
- kasvilla tulisi olla kyky kasvaa ja kehittyä
vaikka lannoitustaso olisi alhainenkin
- kasvilla tulisi olla hyvä kyky kamppailla
rikkaruohoja vastaan eli tähän ominaisuuteen ovat sidoksissa korren pituus,
lehtien asento ja nopea kasvuun lähtö keväällä
- kasvilla tulisi olla mahdollisimman hyvin
kehittynyt juuristo joka yltää sekä laajalle että syvälle
- hyvä peltoresistenssi tauteja ja tuholaisia
vastaan
- hyvä siemenlaatu jonka elinvoima lisääntyy
vuosi vuodelta
- hyvä leipomislaatu
Omat luomulajikkeet olisivat hieno asia, mutta
yksin Suomessa lähes mahdoton toteuttaa käytännössä. Yhden uuden kasvilajikkeen
kehittäminen vaatii noin kymmenen vuotta aikaa ja pari miljoonaa markkaa rahaa.
Joku on myös laskenut, että kyseistä kasvia pitää viljellä 60 000 ha ennen kuin
uuden lajikkeen kehittäminen edes kannattaa. Toisaalta ainakin Saksassa
Demeter-puolella ollaan jo päästy pitkälle biodynaamisten ja luonnonmukaisten
puutarhakasvien jalostustyössä.
Lienee siis tässä vaiheessa varsin selvää, että
vanhat perinnelajikkeet voi ainakin laajemmassa mittakaavassa unohtaa. Uusien
lajikkeiden jalostaminen ei vielä tänä päivänä ole kovin helppoa. Luomussa siis
pitänee tyytyä samoihin lajikkeisiin kun tavanomaisessa viljelyssäkin.
Ei tilanne nyt aivan huono ole, sillä samoja
jalostustietoja voidaan käyttää hyväksi sekä tavanomaisella että luomupuolella.
Esimerkiksi kasvin typenottokykyä, rikkaruoho- ja sairausresistenssiä jne.
testataan jo nytkin tavanomaisissa lajikekokeissa. Voisi siis olla realistista
aikaansaada jonkinlaiset luomulajiketestit ja tämän seurauksena positiivilistat
niistä lajikkeista, jotka soveltuvat erityisesti luomutiloille.
Dem 1/00